Mediation

Mediation is het gezamenlijk oplossen van een conflict onder leiding van een onafhankelijke en onpartijdige derde, de mediator.  Hierbij zijn vrijwilligheid, de wil om tot een oplossing te komen en de geheimhoudingsplicht belangrijke randvoorwaarden.
Vaak is een ruzie al zo hoog opgelopen dat de partijen de oplossing niet meer kunnen zien. Mediation kan dat veranderen. De  mediator stimuleert en begeleidt partijen bij het creatief zoeken naar een oplossing van het conflict en hij bewaakt het proces. Kenmerkend is dat de mediator zich niet of nauwelijks met de inhoud van het conflict bemoeit, maar zich vooral richt op het in goede banen leiden van het proces. 
Mediation is veelal een betere en aanmerkelijk snellere, effectievere en goedkopere manier om een oplossing van een  conflict te realiseren, dan bijvoorbeeld een juridische procedure. In een juridische procedure willen advocaten van partijen de beste resultaten voor hun cliënt bereiken en dit betekent meestal dat de onderliggende emotie van het conflict niet werkelijk wordt opgelost.  Vaak beslist uiteindelijk de rechter en dat levert dan een winnaar en een verliezer op.  Mediation richt zich op een "win<->win" resultaat door de belangen van beide partijen in het oog te houden.
Met conflicten omgaan is voor veel mensen heel erg lastig. Er wordt veel onder de mat geveegd, directe confrontaties worden uit de weg gegaan. Enerzijds om erger te vermijden, anderzijds is er op de werkvloer altijd sprake van ongelijke verhoudingen en is werk voor veel mensen een noodzaak. Dan maar met buikpijn naar je werk. Ook veel werkgevers houden de methodiek van de kool en de geit sparen aan. 
Logisch, want deze ‘weg van de minste weerstand’ is al tientallen jaren de aanpak van de meeste mensen en van een gemiddeld bedrijf. 
Reken maar eens uit hoeveel ‘roddeltijd’ er in een  bedrijf verloren gaat als er een conflict ontstaat. Of wat een ontslag kost  gerekend vanaf het begin van het conflict.  Dat is dan nog los van de schade die berokkend kan worden door mensen die boos een bedrijf verlaten en hoeveel het kost als je talentvolle mensen kwijtraakt.